SIVECO R&D Portal

Welcome!

Prezentarea Proiectului
Obiectivul general al proiectului European ITEA2 - Guarantee este de a dezvolta tehnologia pentru a raspunde nevoilor specifice de siguranta personala ale persoanelor private in mediul rezidential. Scopul proiectului este de a spori in mod semnificativ siguranta personala a oamenilor din mediul rezidential prin introducerea unui produs de siguranta activa secondat de servicii specializate.
 
Arhitectura Guarantee se concentreaza pe produsele de siguranta activa si sistemele care detecteaza comportamentul uman. Produsele de securitate existente sunt limitate ca domeniu de aplicare. Acestea detecteaza de obicei situatii periculoase (de alarma de incendiu, anti-efractie) sau pot furniza informatii pentru sisteme de supraveghere. Proiectul european Guarantee adauga un strat de inteligenta prin interpretarea comportamentului uman in context si actiune specifica in cazul in care apare o situatie periculoasa. Aceasta este o abordare avansata, care permite preventia multora dintre accidentele rezidentiale. Guarantee interpreteaza diferit situatiile de siguranta care apar in casa. In plus, in cadrul proiectului au fost folosite tehnologii noi,care permit identificarea persoanelor si starea acestora.
 
Casa inteligenta este o certitudine a viitorului. Progresele in medicina, politici publice de sanatate si tehnologia, ofera pentru oameni, nu doar posibilitatea de a trai mai mult, ci si de a avea conditiile de trai in mod semnificativ imbunatatite. La ora actuala, seniorii de astazi sunt mult mai activi si mai implicati in actiuni sociale decat generatiile anterioare.
Ca un element inovator in domeniul sistemelor de securitate, proiectul romanesc RO-GUARANTEE va implementa conceptul de educatie continua, prin intermediul animatiilor, un mecanism care va educa pentru prevenire. Unul dintre obiective este de a oferi o metodologie clara pentru accesarea si conectarea la platforma, astfel ca aceasta nu va ramane un mediu inchis, limitat in ceea ce priveste dezvoltarea si interfatarea cu alte sisteme. Acest obiectiv face ca partile interesate sa fie majora si sa acopere o multitudine de sectoare publice si private.
 
Chiar daca piata romaneasca de produse pentru monitorizare si supraveghere a facut progrese remarcabile, la nivelul protectiei personale, in special pentru copii si persoanele in varsta, nu exista o gama larga de dispozitive. Exista o necesitate crescuta de sisteme integrate bazate pe senzori inteligenti care comunica cu utilizatorul sau serviciilor de urgenta, care analizeaza contextul in care se produce evenimentul si care initiaza un raspuns ce va neutraliza situatia periculoasa. Pe piata romaneasca de profil, astfel de solutii sunt aproape inexistente. Serviciile de urgenta sunt in principiu limitate la serviciul 112 si cateva companii private de securitate.
 
Estimam ca un sistem compatibil GUARANTEE va avea un impact considerabil pe piata romaneasca de profil. Componenta educationala va oferi un avantaj competitiv real. Din studiul realizat, am ajuns la concluzia ca atat pentru institutii publice cat si pentru medii rezidentiale, o astfel de solutie nu este numai de dorit, ci, de asemenea, si necesara. Studiul a avut loc cu 20 de institutii publice si private care ofera servicii sociale, de educatie si de ingrijire rezidentiala si cu 20 de familii care au copii sau varstnici in ingrijire.
 
Platforma RO-GARANTARE este un sistem foarte complex, care include atat servicii interne cat si externe. Pentru serviciile interne, o componenta media-box primeste si prelucreaza mesaje in formatul specific proiectului european GUARANTEE(G-Mesaje) la si de la G-noduri. Pentru servicii externe, componenta web de tip Portal este responsabila cu interactiunea cu clientul. Intre ele se afla o componenta web intermediara de Management a continutului multimedia educational cu facilitati specifice pentru furnizorii de continut.
 

Proiectul a permis consortiului romanesc sa investigheze noi modalitati de adapta serviciile furnizate de o aplicatie software la cerintele in permanenta schimbare ale clientilor. Instrumentele software si aplicatiile dezvoltate in cadrul proiectului, modul in care acestea au iteractionat atat la nivelul solutiei europene, cat si in cadrul solutiei din proiectul national, au deschis noi directii de cercetare si de dezvoltare. Modul in care multimedia a fost utilizata ca fiind interfata cea mai neinvaziva, prietenoasa, adaptabila si de impact pentru comunicarea intuitive dintre persoana asistata si sistem a demonstrat ca potentialul acestui mediu nu a fost explorat suficient.

Componenta consortiului

Tari participante: Belgia, Finlanda, Greece, Lituania, Luxemburg, Olanda, Romania, Spania.

Parteneri: ACTIMAGE, Active Life Village, AltFactor, Armakom, Arvento, COMmeto, Eagle Vision Systems, ESI-Tecnalia, ETIC, Forthnet, Ibermatica, iDeal Technologies, Innohome, Laurea, Noldus, Orange Logic, Philips Applied Technologies, Philips Consumer Lifestyle, Phillips Research, Rinnekoti-Säätiö, SIVECO, Sound Intelligence, Spikes n.v, TEI of Crete, Telecable de Asturias S.A., UAB Kardiosignalas, Uni Kaunas Cardiology, Uni Kaunas Fundamental Sciences, Uni Kaunas Geriatric Clinic, Universidad, Polytecnica Madrid, University of Deusto, University of Twente, Videra LTD, Visual Tools, VTT.

Fisa de Proiect

Titlu: RO – Guardian Angel for the Extended Home Environment 
Acronim: GUARANTEE
Parteneri: SC ALTFACTOR SRL (coordonator), SIVECO Romania SA (partener)
Autoritatea Contractanta: UEFISCDI

Contractul nr.: 293E/01.09.2009
Buget total: 1.987.720 RON
Buget public: 992.068 RON
Durata: 09.2009 – 10.2013
Director de proiect: Marius Ivanov
Email: marius.ivanov@altfactor.ro

 

Finantat de catre UEFISCDI - Program Inovare  - Subprogram Cooperare Europeana Eureka – Eurostars

ITEA: http://www.itea2.org/project/index/view/?project=1140

European project website: http://www.guarantee-itea2.eu/

Plan de Realizare
Etapa
Denumire
Termen Stadiu
Etapa I Analiza cerintelor si identificarea solutiilor pe plan national 30.11.2009 Finalizata
Etapa II Proiectarea platformei nationale si analiza interdependentelor cu solutiile propuse pe plan european 30.09.2010 Finalizata
Etapa III Proiectarea si dezvoltarea modulelor 30.08.2011 Finalizata
Etapa IV Integrarea componentei la nivel european 15.11.2012 Finalizata
Etapa V Raportare efecte economice obtinute si identificare posibilitati obtinere brevet de invenţie, drepturi de autor 30.10.2013 Finalizata

 

Activitati din Proiect

Etapa I Analiza cerintelor si identificarea solutiilor pe plan national

 • Activitate I.1 Lansarea site-ului national de diseminare si a mediului virtual colaborativ national
 • Activitate I.2 Analiza nevoilor la nivel national in domeniul serviciilor de urgenta, a solutiilor nationale existente (senzori, mecanisme de procesare a semnalelor) si a posibilei adaptari in vederea integrarii rezultatelor cercetarii la nivel european
 • Activitate I.3 Identificarea canalelor de comunicatii pe care le va utiliza platforma care va fi dezvoltata (cu feedback leader WP4)
Etapa II Proiectarea platformei nationale si analiza interdependentelor cu solutiile propuse pe plan european
 • Activitate II.1 Identificarea de factori interesati la nivel national si analiza oportunitatii incheierii de parteneriate; Stabilirea componentelor necesare pentru aceste parteneriate
 • Activitate II.2 Elaborare model platforma de management a proceselor (prototip national) si a serviciilor externe
 • Activitate II.3 Analiza solutiilor propuse de partenerii europeni in cadrul proiectului
Activitati desfasurate in cadrul Etapei II
 • intalnire de lucru Bilbao 19-20 mai 2010 – consortiul romanesc a prezentat conceptul de Educatie prin animatie ca mijloc de prevenire. Conceptul a fost integrat in WP4
 • intalnire de lucru Eindhoven 15-16 septembrie 2010 – au fost definitivati demonstratorii si fiecare partener a decis la care va participa. Educatia prin animatie va fi integrata in cel putin doi demonstratori.
Etapa III Proiectarea si dezvoltarea modulelor
 • Activitate III.1 Dezvoltarea modulelor preluare si procesare semnal, modul de transmitere mesaje de alerta
 • Activitate III.2 Dezvoltarea platformei
Activitati desfasurate in cadrul Etapei III
 • Participare la Co-summit-ul ITEA2, care a avut loc in perioada Octombrie, 2010 la Ghent, Belgia – in cadrul simpozionului, consortiul AltFactor – Siveco au participat in cadrul stand-ului expozitional al proiectului Guarantee.
 • Participare la workshop-ul Guarantee care a avut loc luna ianuarie, 2011 in localitatea Wageningen, Olanda.
 • Participare la workshop-ul Guarantee care a avut loc in luna mai, 2011 in Kaunas, Lituania.
 • AltFactor a fost numit task-leader pentru Task-ul 4.2, din cadrul pachetului de lucru WP4. Au fost desfasurate activitati specifice de management ale task-ului care au dus la livrarea documentului D4.2.1 – In-home internal services.
 • Consortiul romanesc a contribuit la livrabilele specifice si la documentele de management intern ale proiectului.
 • Consortiul romanesc este implicat in demonstrarea practica a doua cazuri:
  • siguranta batranilor in casa
  • influentarea elevilor in scoala
 • Consortiul romanesc va participa cu un prototip demonstrativ in cadrul:
  • Recenziei realizate de forurile ITEA, pe data de 8 Septembrie 2011, la Eindhoven, Olanda
  • In cadrul standului expozitional din cadrul Co-summitului ITEA2 de la Helsinki, Finlanda, 2011
 • Doua lucrari stiintifice la conferintele internationale International Conference on Virtual Learning, ICVL 2010 si The 7th International Conference on e-Learning and Software for Education, ELSE 2011.
 • AltFactor a participat cu un stand expozitional in cadrul Editiei a 4 a Salonului Regional al Cercetarii, 12-14 Mai organizat de Camera de Comert, Industrie si Agricultura Galati.
 • AltFactor a publicat un articol in ziarul local Viata Libera, referitor la proiectul european Guarantee
Etapa IV Integrarea componentei la nivel european
 • Activitate IV.1 Integrarea componentei realizate la nivel national cu solutia indentificata la nivel european
 • Activitate IV.2 Participarea la activitatile de demonstrare a solutiei la nivel european, sub coordonarea liderului WP5.
Activitati desfasurate in cadrul Etapei IV
 • In perioada 6-8 Septembrie 2011 a avut loc workshop-ul Guarantee la Eindhoven, in ziua de 8 Septembrie fiind programat un Review cu autoritatea ITEA. In cadrul acestui review, consortiul romanesc ALTFACTOR-Siveco au prezentat prototipul platformei in varianta neintegrata cu solutia europeana
 • In perioada 24-26 Octombrie 2011, a avut loc la Helsinki, Co-Summit-ul ITEA2, in cadrul caruia proiectul Guarantee a avut un stand de prezentare. In cadrul standului a fost prezentat si prototipul dezvoltat de AltFactor-Siveco, prototipul nefiind integrat cu solutia europeana
 • In perioada Noiembrie 2011 – Mai 2012 au fost realizate specificatiile si primele implementari software pentru integrarea cu Solutia europeana. Au fost dezvoltate animatiile necesare celor doi demonstratori. De asemenea, a fost inceputa activitatea de includere in platforma a unui nou motor de inferenta HTN specializat.
 • in perioada 17-19 Ianuarie 2012, a avut loc la Luxembourg, Camera de Comert, workshop-ul Guarantee. In cadrul workshop-ului s-a specificat si testat integrarea cu solutia europeana. De asemenea, in a doua zi a workshopului, pe 18 Ianuarie 2012, proiectul GUARANTEE a participat cu un stand expozitional la expozitia „Smart Homes” Workshop & Exhibition, organizata de catre Camera de Comert Luxembourg-Kirchberg. In cadrul expozitiei, a fost prezentata si platforma dezvoltata de ALTFACTOR – SIVECO.
 • In perioada 8-10 Mai 2012, a avut loc la Bucuresti, workshop-ul Guarantee in cadrul caruia a fost testata integrarea platformei cu solutia europeana, mai precis cu demonstratorii E2 – Batrani in casa (leader VTT) si C3 – Copii in scoala (leader EagleVision)
 • In perioada Mai – Octombrie 2012 s-au desfasurat activitati de integrare, testare si verificare la distanta a integrarii platformei in cei doi demonstratori europeni si dezvoltarea animatiilor specifice. De asemenea, a fost continuata integrarea motorului de inferenta HTN.
 • In perioada 29-31 Octombrie 2012 consortiul Siveco-Altfactor a participat la Co-Summit-ul ITEA2 de la CNIT, Paris. Faptul ca platforma dezvoltata de consortiul romanesc este capabila sa comunica cu doi demonstratori conceptual diferiti, a reprezentat dovada ca arhitectura si specificatiile propuse in cadrul proiectului european GUARANTEE functioneaza
 • Consortiul romanesc a contribuit la livrabilele specifice si la documentele de management intern ale proiectului.
 • O lucrare stiintifica la conferinta internationala The 7th International Conference on e-Learning and Software for Education, ELSE 2012.
 

Demonstratorul E2 in cadrul standului expozitional de la Helsinki

Platforma RO-GUARANTEE la standurile de la Helsinki si Luxembourg

Platforma RO-GUARANTEE la standurile de la Paris

Demonstratorul C3: camerele stereoscopice de supravegere EagleVision
 
Demonstratorul C3 in cadrul standului expozitional de la Helsinki

Demonstratorul C3: partenerii SoundInteligence, Noldus, EagleVision, Altfactor si Siveco

Demonstratorul C3 in cadrul standului expozitional de la Helsinki

 

Etapa V Raportare efecte economice obtinute si identificare posibilitati obtinere brevet de inventie, drepturi de autor
Etapa a V-a a proiectului RO-GUARANTEE s-a desfasurat in perioada 15.11.2012 – 30.10.2013 si a avut ca scop obtinerea de efecte economice si identificarea de posibilitati de brevetare sau obtinere de drepturi de autor.

Activitati desfasurate in cadrul Etapei V
In cadrul etapei a V-a proiectului RO-GUARANTEE au fost desfasurate urmatoarele activitati specifice:
-                      Identificarea de posibili parteneri pentru implementarea de solutii adaptate
-                      Studiul fezabilitatii brevetarii solutiei RO-GUARANTEE

Concluzii proiect
Pentru valorificarea solutiei dezvoltate in cadrul proiectului pe piata serviciilor de asistenta, atat ALTFACTOR cat si SIVECO vor cauta in continuare sa identifice parteneri cu care sa poata construi consortii care sa poata furniza catre institutiile publice interesate si in zona rezidentiala, sisteme de genul celor dezvoltate in cadrul proiectului. Tehnologiile existente la ora actuala si facilitatile de integrare identificate in cadrul proiectului fac posibila o colaborare de acest gen, in masura in care acest gen de oportunitati se vor materializa.
Valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala se va realiza in acord cu angajamentele asumate fata de partenerul din proiect si fata de finantator, respectand cu strictete cadrul legal care normeaza drepturile de proprietate intelectuala.
Platforma RO-GUARANTEE are la baza un puternic fundament stiintific, recunoscut prin acceptarea lucrarilor stiintifice la prestigioase conferinte internationale. Pe parcursul proiectului, consortiul romanesc a participat, inclusiv cu demonstratii practice, la Review-ul Comisiei ITEA de la Eindhoven, 2011, la Co-Summit-ul ITEA de la Helsinki, 2011, la workshop-ul „Smart Homes” de la Luxembourg 2012 si la Co-Summit-ul ITEA de la Paris, 2012. Toate aceste participari au confirmat potentialul platformei dezvoltate si au demonstrat ca un sistem de tip RO-GUARANTEE este fezabil.