SIVECO R&D Portal

Welcome!

Fisa proiectului

Titlu: Local development cooperation actions enabled by semantic technology
Acronim: LD-CAST
Parteneri:DATAMAT S.p.A, Italy (coordonator), Retecamere SCRL, Libera Universita Internationale degli Studi Sociali, SIVECO Romania, Romanian National Institute for R&D in Informatics, Chamber of Commerce and Industry of Romania, Center for Research and Technology CERTH/ITI, BOC Asset Management GmbH, Bulgarian Chamber of Commerce and Industry, Lower Silesian Chamber of Commerce.
Autoritatea Contractanta: Comisia Europeana
Contractul nr.: FP6-2004-IST-4-026919
Buget total: 2.58 milioane euro
Buget public: 1.55 milioane euro
Durata: 01.01.2006 – 30.06.2008
Pagina WEB a proiectului: http://www.ldcastproject.com/

Scurta descriere a proiectului
Proiectul LD-CAST isi propune sa specifice, dezvolte si evalueze o retea integrata de servicii publice pentru companii private. Proiectul pune la dispozitie un framework de cooperare atat la nivel local cat si la nivel global pentru a permite Camerelor de Comert ale Europei sa deschida agentii locale care functioneaza ca un punct de acces catre serviciile puse la dispozitie de catre organizatiile participante. 
Aceasta retea este insotita de un set coerent de reguli pentru a exploata platforma la toate nivelele (European, national si local) conform cu European Interoperability Framework (EIF) fara a necesita modificari in procedurile de lucru si sistemele informatice ale organizatiilor participante.
Intreprinderile mici si mijlocii se pot dezvolta cu mai multa usurinta in cadrul spatiului european unit, avand la dispozitie un mediu de incredere, securizat, in care pot avea acces la servicii si aplicatii pentru dezvoltarea afacerilor.
La sfarsitul proiectului, platforma LD-CAST a reusit sa puna la dispozitie executia unor servicii (considerate a fi cele mai utilizate), cu maximum de aplicabilitate si flexibilitate in cadrul spatiului de afaceri european. Desi nu acopera in mod exhaustiv toate posibilitatile de a realiza relatii de afaceri si servicii folosite de intreprinderi, acestea reprezinta un scenariu tipic pentru utilizarea sistemului LD-CAST intr-un scenariu de afaceri coerent.
LD-CAST reprezinta o schimbare majora in felul in care serviciile Camerelor de Comert sunt puse la dispozitia utilizatorului. Aceasta nou abordare se preteaza la trend-ul pietei care, in contextul largirii spatiului European, se orienteaza spre shimburi transnationale. In acest domeniu exista o cerinta acuta pentru retele sigure de interoperabilitate transnationale si acces rapid si ieftin la servicii de business. Pentru a raspunde la aceste cerinte LD-CAST s-a orientat spre oferirea urmatoarelor servicii:
 • Trustworthy Partner search
 • Company legal verification
 • Company fiscal verification
 • Technical and quality standard verification
 • Company/Branch registration abroad
 • General Business environment information
 • Fiscal information
 • Legal information
 • Technical and quality standard information
 • Social security information
 • Logistic information
 • Market evaluation
 
Parteneriatul direct cu Camere de Comert (din Romania, Polonia, Italia si Bulgaria) a permis creearea unui sistem de interoperabilitate refolosibil, bazat pe folosirea unei ontologii care a fost intretinuta si dezvoltata pe intreaga durata a proiectului conform nevoilor specifice sintetizate in urma analizelor partenerilor.
Sistemul LD-CAST se concentreaza asupra unei multimi de scenarii de afaceri incluzand si situatii de cooperare transnationala. Un scenariu de afaceri implica ca unul sau mai multe procese sa fie pornite intr-o secventa predefinita cu posibilitatea implicarii mai multor organizatii. Livrarea serviciului este orientata spre utilizator, transparenta si urmareste principiul de one-stop shop (utilizatorul nu este nevoit sa paraseasca portalul pentru a-si completa cererea chiar daca sunt implicate mai multe organizatii).
Interoperabilitatea organizationala implica:
 • Un acord multilateral intre 3 actori (Agentia Locala, Furnizorul de Servicii si Agentia Globala la nivel European).
 • Securitate si confidentialitate (drept pentru care s-a adoptat un sistem federat de autentificare)
 • Infrastructura subsidiara (activitati realizate de catre camerele de comert vazute ca o “cutie neagra” cu puncte de intrare si iesire)
 • Servicii orientate spre client
 • Multilingvism
 • Extensibilitate (platforma poate fi extinsa prin crearea de noi agentii locale cu usurinta si punerea la dispozitie in timp scurt de noi servicii si episoade de afaceri)


Noutati din proiect

Organizaţiile mici şi medii sunt ajutate să se extindă

SIVECO Romania este partener în Proiectul LD CAST care facilitează cooperarea europeană în afaceri

Doriţi să vă găsiţi un partener de afaceri în Europa? Aveţi nevoie de informaţii de pe o anumită piaţă pentru a vă extinde? Doriţi asistenţă pentru înregistrarea unei companii sau a unei sucursale în străinătate? Reţeaua virtuală de portaluri de afaceri reprezintă puntea de legătură între mediul de afaceri românesc şi cel european. LD CAST (Local development Cooperation Actions Enabled by Semantic Technology) este un nou sistem de tip birou unic, care are ca scop colaborarea între camerele de comerţ europene.
SIVECO Romania este partener în proiectul LD CAST, demarat la 1 ianuarie 2006 şi finalizat în iulie 2008. 
LD CAST îşi propune depăşirea barierelor în calea cooperării transeuropene în mediul de afaceri. Folosind tehnologia semantică pentru depăşirea barierei lingvistice, portalul afişează documentele necesare pentru obţinerea unui serviciu de afaceri în limbile engleză, bulgară, greacă, italiană, poloneză şi română. 
Proiectul LD CAST îşi propune sa specifice, să dezvolte şi să evalueze o reţea integrată de servicii publice pentru companii private. Proiectul pune la dispoziţie un framework de cooperare atât la nivel local, cât şi la nivel global pentru a permite Camerelor de Comerţ ale Europei să deschidă agenţii locale care funcţionează ca un punct de acces către serviciile puse la dispoziţie de către organizaţiile participante”, declară Monica Florea, Project Manager al proiectului. 
Avantajele portalului sunt creşterea vitezei de obţinere a serviciilor şi eliminarea deplasărilor pentru realizarea diferitelor proceduri birocratice. 
Coordonatorul proiectului este DATAMAT S.p.A., Italia, iar partenerii sunt Italia – Retecamere SCRL; Libera Universita Internationale degli Studi Socialiş România - SIVECO Romania SA; Institutul de Cercetare Dezvoltare în Informatică, Camera de Comerţ şi Industrie a României, Grecia - Center for Research and Technology CERTH/ITI, Austria - BOC Asset Management GmbH, Bulgaria - Bulgarian Chamber of Commerce and Industry, Polonia - Lower Silesian Chamber of Commerce. 


Informatii detaliate referitoare la evolutia proiectului precum şi documente publice se pot găsi în cadrul portalului http://www.ldcastproject.com/.

Sursa: www.siveco.ro/press_release_details.jsp