SIVECO R&D Portal

Welcome!

Fisa proiectului

Titlu: „ PROfessional InterGenerational Cooperation & Mentoring”
Acronim: ProMe
Contractor: SIVECO România (Coordinator),
Partener: AGIR – Asociatia Generala a Inginerilor din Romania  (End-user Organization)
Autoritate Contractanta: Unitate Executivă pentru Finanţarea Invăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării si Inovării
Contractul nr.: AAL-24 / 11.04.2014
Buget Total: 1572.300  RON
Sursa 1 - Finantare de la bugetul de stat: 493.841 RON
Sursa 2 - Finantare din alte surse atrase(Cofinantare):  647.505  RON
Sursa 3 – De la Comisia Europeana: 430.954  RON

Durata: 36 luni
 
Contact:
Director de proiect: Monica FLOREA
Adresa: SIVECO ROMANIA SA,
Bucuresti-Ploiesti nr. 73-81, Complex Victoria Park, Corp Cladire C4
Tel: +4 021 30 23 300
Fax: +4 021 30 23 391
Email:  monica.florea@siveco.ro
 

Scurta descriere a proiectului

ProMe se bazează pe conceptele teoretice de mentorat. In present, rețelele de socializare in domeniul profesional (cum sunt de exemplu Xing , LinkedIn etc. ) permit consolidarea relațiilor sociale în rândul persoanelor care, de exemplu, au aceleasi interese și care impartasesc interesul pentru acelasi tip de activități. În afară de aceasta, ProMe oferă adulti varstnici oportunitatea ca, în mod voluntar, sa desfasoare un rol activ in societate, ca un mentor. ProMe îi încurajează pe varstnici să -și împărtășească cunoștințele profesionale și expertiza cu generațiile mai tinere, adresandu-se atat celor care sunt în căutarea unei cariere cat si celor care cauta sfaturi legate de viata de zi cu zi. ProMe permite adultii varstnici sa-si continue viata profesionala, permităndu-le astfle să aiba un rol activ în viața socială și profesionala, chiar și după pensionare. Astfel se creează valoare pentru societate și economie în ansamblu.

Platforma ProMe va oferi diferite posibilități de comunicare informală printr-o varietate de functionalitati, cum ar fi de exemplu Video / Text - Chat , e-mail , bloguri , forumuri , etc. ProMe nu oferă doar mijloace informale de comunicare, ci acesta platforma oferă utilizatorilor finali oportunitatea de a prelua diferite tipuri de "roluri mentorat" [ Callan 2006 ], prin oferirea unor funcționalități care susțin cel mai bine aceste roluri specifice. Tinand cont de diferitele aspecte ale mentoratului, cinci roluri diferite au fost considerate ca fiind importante pentru a permite grupului țintă să devină mentori activi.


Obiectivul principal al proiectului ProMe este de a mentine un stil de viata activ în tranziția spre pensionare și dincolo, oferind oportunități de a se angaja în activități de voluntariat care au ca scop împărtășirea/ transmiterea cunoștințelor profesionale formale și informale. ProMe promoveaza autonomia și independența și sprijină adultii varstnici pentru mentinerea si conservarea capacităților cognitive, și pentru continuarea implicarii lor in viața socială . Principalele obiective propuse sunt prezentate pe scurt mai jos:


1)    Continuarea unui stil de viață activ din punct de vedere profesional. ProMe permite adultilor varstnici sa împărtășeasca/transmita cunoștințele și expertiză profesionala pe bază de voluntariat, in perioada in care acestia se afla in procesul de tranziție spre pensionare și dincolo, susținând astfel autonomie și independența varstnicilor. Acest lucru le permite varstnicilor sa rămâna activi chiar și după pensionare, oferindu-le o ocupație profesionala și oportunitate de  învățare continuă, menținându-le astfel capacitățile cognitive. În acest sens, acesta susține bunăstarea, care, la rândul său, are un impact pozitiv asupra calitatii vietii.


2)    Cresterea increderii adultilor varstnici in propria persoana pentru a ocupa un rol activ în societate. ProMe este ușor accesibil fie prin site-urile profesionale de socializare existente (cum ar fi de exemplu, LinkedIn sau Xing ), care sunt deja utilizate de adulti varstnici [ Subrahamanyam et al . 2008 ], sau în mod independent, in afara acestor site-uri. Acesta consolidează relațiile existente între grupuri de oameni și facilitează crearea de noi cunoștințe, care să permită adultii mai in varsta sa ocupe un rol activ în societate avand la baza voluntariatul. În funcție de capacitățile și preferințele individuale, ProMe permite mentorului sa-si aleaga tipul de mentorat pe care ar dori să-l realizeze - variind de la activitățile de scurta durata (cum ar fi de exemplu acordarea de consiliere ) la tipuri de activități consumatoare de timp (cum ar fi de exemplu , susținerea unui mentorat/ a unei supravegheri pe o mai mare perioada de timp ).


3)    Încurajarea cooperării între generații. Adultii varstnici au dobândit o cantitate substanțială de cunoștințe care ar putea fi o sursă valoroasă de informatii pentru toate generațiile. Platforma servește ca o interfață între generații, persoane mai în vârstă și tineri. Mentoratul oferă o relație reciproc avantajoasă; ambele părți (generații) vor beneficia de experiența și cunoștințele dobândite. Adultii varstnici vor învăța și vor beneficia de relaționarea cu generațiile mai tinere și viceversa. Pentru  adultii varstnici poate fi interesant sa discute, de exemplu cu generatia de tineri, cele mai noi evoluții în domeniul managementului de proiect sau de afaceri și de a învăța din experiențele și cunoștințele oamenilor mai tineri, câștigând astfel o nouă perspectivă. Această " învățare intre generații" promovează relații de învățare reciproca . ProMe este o soluție valoroasă ; ajută la dezvoltarea capitalului social și la cresterea coeziunii sociale într-o societate care se afla in process de îmbătrânire.


4)    Consolidarea bazei industriale din Europa. ProMe va oferi un serviciu care are un potențial ridicat pentru un caz de afaceri viabil. ProMe nu va fi dezvoltat pornind de la zero, ci va avea un punct de plecare; se vor utiliza componente software existente pentru diferitele funcționalități care trebuie furnizate ( de exemplu, Skype pentru videoconferințe ) , economisind timp și energie prin reducerea muncii redundante. Este o strategie promitatoare pentru creșterea productivității și asigurarea calității. Numai acele servicii care sprijină utilizatorul să fie cu adevărat activ pe platforma ProMe, cum ar fi de exemplu, un sistem expert în formă de un agent sunt recent dezvoltate. Astfel , se creează inovare, care să răspundă cu mai mare succes nevoilor sociale, aducand ceva in plus fata de abordărilor existente .

 

ProMe va oferi o soluție care să îndeplinească cerințele utilizatorilor finali si care va fi ușor accesibila din mai multe site-uri profesionale de socializare (cum ar fi de exemplu , LinkedIn sau Xing ). Va oferi posibilitatea existentei unui numar mare de utilizatori, care pot folosi rețeaua socială și capitalul social legat de un stil de viata activ. ProMe nu se limitează la rețelele sociale existente unde utilizatorii sunt deja înregistrati; se foloseste capitalul social pentru a crea noi forme de ocupare profesională și , prin urmare, creează valoare pentru societate în ansamblu.

 

Planul proiectului

Etapa
Denumire
Termen
Stadiu
Etapa I
Identificarea cerintelor utilizatorilor, definirea specificatiilor tehnice si a arhitecturii sistemului
15.12.2014
Finalizat
Etapa II
Proiectarea si dezvoltarea solutiei ProMe
01.12.2015
Finalizat
Etapa III
Integrarea si testarea solutiei ProMe
15.12.2016
Finalizat
Etapa IV
Demonstrarea functionalitatii si utilitatii solutiei ProMe
30.06.2017
Finalizat

Activitati proiect

Etape si activitati

Etapa I Identificarea cerintelor utilizatorilor, definirea specificatiilor tehnice si a arhitecturii sistemului
•    A1.1 Definirea unui cadru pentru evaluarea cerintelor utilizatorilor finali
•    A1.2 Identificarea cerintelor utilizatorilor
•    A1.3 Analiza situatiei actuale si definirea conceptului de mentoring
•    A1.4 Definirea specificatiilor tehnice functionale si non functionale
•    A1.5 Definirea arhitecturii functionale a solutiei ProMe

Etapa II Proiectarea si dezvoltarea solutiei ProMe
•    A2.1 Aspecte de interoperabilitate ale modulelor solutiei
•    A2.2 Dezvoltarea componentelor solutiei ProMe
•    A2.3 Integrarea feedback-ului primit de la utilizatori in designul solutiei integrate
•    A2.4 Pregatirea modelelor de prezentare a solutiei (pilot initial)

Etapa III Integrarea si testarea solutiei ProMe
•    A3.1 Dezvoltarea platformei si integrarea acesteia cu solutiile europene
•    A3.2 Proiectarea interfetelor cu utilizatorii
•    A3.3 Testarea modelului experimental solutie integrata ProMe
•    A3.4 Definirea cazurilor de utilizare platforma
•    A3.5 Elaborare manual de prezentare si de utilizare
•    A3.6 Implementare usecase-uri finale si evaluare finala pilot

Etapa IV Demonstrarea functionalitatii si utilitatii solutiei ProMe
•    A4.1 Demonstrarea functionalitatii si utilitatii solutie si definirea modelelor de business

Activități derulate pe parcursul anului 2017
  • Intalnire externa anuala (Consortium Meeting), 18 iunie 2017, Breda, Olanda.
Activități derulate pe parcursul anului 2016
  • Întâlnire Mid Term Review (MTR), 23.02.2016, Salzburg, Austria
  • Întâlnire de proiect externa anuala (Consortium Meeting), 07.09.2016 – 08.09.2016, Maastricht, Olanda
Activități derulate pe parcursul anului 2015

1.    CONSORTIA MEETING
În aprilie 2015 consorțiul ProME s-a reunit la Manchaster în Marea Britanie pentru a discuta pașii și țintele ce trebuie atinse în acest an în ceea ce privește dezvoltarea platformei ProME (arhitectură, design, interfețe grafice)
2.    Seminarul ILPO55 Project
În iulie 2015, SIVECO Romania SA a participat la Seminarul ILPO55 Project organizat in București. Intergenerational Learning Partnership Over 55 (ILPO55) este un proiect care își propune crearea unui parteneriat intergenerațional prin sprijinirea capacității de angajare și reducerea incompatibilității dintre cerere și oferta de pe piața muncii. Participarea la acest eveniment a constituit un bun prilej de a schimba cunoștințe și opinii și de a învăța.
3.    Întâlnire de lucru la București
În luna august, echipa tehnică de implementare a proiectului ProME s-a întâlnit la București pentru a discuta posibilitatea prezentării Basic ProME la forumul AAL.
4.    Participarea la forumul AAL
În septembrie 2015, la Ghent, în Belgia s-a defășurat formul anual AAL. Aici, echipa ProME a prezentat prototipul platformei ProME.
Aici puteti viziona prezentarea BasicProME


Diseminare în mediul online românesc
Comunicate de presa
Comunicate media
WebPR
Comunicate de Afaceri
Live PR
SIVECO
Nonguvernamental
Palo
1STIRI
Ziare Live
Agora
Stiri Azi
 

Rezultate

 

 

     Rezultate planificate    
     Rezultate obtinute    
Etapa 1
     A1.1 Definirea unui cadru pentru evaluarea cerintelor utilizatorilor finali     Raport
     A1.2 Identificarea cerintelor utilizatorilor     Raport
     A1.3 Analiza situatiei actuale si definirea conceptului de mentoring     Raport
     A1.4 Definirea specificatiilor tehnice functionale si non functionale     Specificatii tehnice
     A1.5 Definirea arhitecturii functionale a solutiei ProMe     Arhitectura sistem
Etapa 2
     A2.1 Aspecte de interoperabilitate ale modulelor solutiei     Raport de interoperabilitate
     A2.2 Dezvoltarea componentelor solutiei ProMe     Basic ProME
     A2.3 Integrarea feedback-ului primit de la utilizatori in designul solutiei integrate     Raport de cercetare
     A2.4 Pregatirea modelelor de prezentare a solutiei (pilot initial)     Raport de cercetare
Etapa 3
     A3.1 Dezvoltarea platformei si integrarea acesteia cu solutiile europene     Protoptip
     A3.2 Proiectarea interfetelor cu utilizatorii     Interfete grafice
     A3.3 Testarea modelului experimental solutie integrata ProMe     Raport de testare
     A3.4 Definirea cazurilor de utilizare platforma     Raport de cercetare
     A3.5 Elaborare manual  de prezentare si utilizare     Manual
     A3.6 Implementare use case-uri  finale si evaluare pilot     Raport de cercetare