SIVECO R&D Portal

Welcome!

Fisa proiectului

Titlu: Platforma de invatare la distanta pentru specialistii implicati in domeniul sistemelor integrate de gestiune si control din agricultura
Acronim: eLPIS
Parteneri:
SIVECO România (coordonator), Agentia Spatiala Romana, Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, TRADSYM Consult SRL, I.N.C.D.I.F. - "ISPIF” - Sucursala CRUTA
Autoritatea Contractanta:
CNMP - Centrul Naţional de Management Programe (Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, România)
Contractul nr.: 12-077 / 01.10.2008
Buget total: 2 408 890 RON
Buget public: 1 950 000 RON
Durata: 2008-2011
Director de proiect: Dr. Traian Ionescu
Responsabil de proiect SIVECO: Viorel Jigman
Email: pn2.elpis at siveco.ro

Scurta descriere a proiectului

Definitie:
In Romania sistemele GIS (Geographic Information System) sunt relativ la inceput de drum, iar sistemele integrate destinate agriculturii (IACS – Integrated Administration & Control System) sunt o noutate absoluta. Un astfel de sistem informatic reprezinta o noutate pentru specialistii din domeniu, complexitatea sporita facandu-l dificil de asimilat intr-un timp scurt. Exista un necesar urias de instruire a personalului si specialistilor din sistem, care datorita dinamicii intrarilor si iesirilor de personal, nu se poate acoperi decat prin dezvoltarea unui sistem de instruire flexibil si usor sustenabil pe termen mediu si lung.
Datorita multiplelor tehnologii IT implicate in sistemul IACS, un sistem de instruire nu poate fi construit decat pe o platforma electronica de invatare la distanta (eLearning). Proiectul de fata va dezvolta o platforma de eLearning care sa acopere toate cerintele de mai sus. Platforma va contine instrumente specifice de management al invatarii si al continutului educational (LCMS). Pe aceasta platforma va fi dezvoltat eContent pentru tehnologii GIS si eContent pentru specialistii din agricultura (IACS). Coordonatorul contribuie in cadrul proiectului cu o platforma software pentru eLearning deja dezvoltata (AeL).
Obiectivul general al proiectului il reprezinta crearea unui sistem de invatare asistata de calculator si a content-ului electronic necesar pentru imbunatatirea deprinderilor si aptitudinilor personalului si specialistilor care folosesc tehnologii GIS, in particular grupul tinta al specialistilor pentru sistemul integrat IACS.
Provocarea in dezvoltarea de content educational pentru tehnologii GIS o reprezinta asigurarea unui content suficient de variat (mai precis, trasee educationale diferite) pentru a cuprinde intreaga paleta de background (de specialitate si tehnologii IT generale) a grupurilor tinta de utilizatori.
Continutul educational dezvoltat pentru adulti nu se supune rigorilor unei curricule unice. Continutul educational interactiv va fi realizat prin preluarea rezultatelor cercetarilor si studiilor efectuate de parteneri, care vor fi transformate, prin instrumente informatice de diferite niveluri de complexitate, in pachete educationale.


Obiective principale:

  • Studiu privind necesarul de instruire in domeniul GIS si pentru specialistii din sistemul IACS si analizarea tendintelor pe termen lung in acest domeniu

  • Dezvoltarea de content educational dedicat GIS

  • Dezvoltarea de content educational pentru personalul si specialistii din sistemul IACS

  • Validarea contentului educational pe un esantion tinta format din specialisti si viitori specialisti IACS

Rezultate estimate:
Proiectul eLPIS vizeaza dezvoltarea unui sistem de invatare la distanta pentru specialistii implicati in domeniul sistemelor integrate de gestiune si control din agricultura.
Consortiul proiectului eLPIS este compus din principalele entitati direct implicate in domeniile vizate: dezvoltare de platforme eLearning, GIS si managementul agricol. Proiectul urmareste sa imbine conceptul de invatare centrata pe persoana cu cele de eLearning si cu conceptele de invatare adaptate mediului agricol.
Segmente din modelul pe care il propunem sunt deja abordate, noutatea proiectului constand in continutul educational care se va realiza in cadrul proiectului. Acest continut educational abordeaza domenii in care se constata o lipsa acuta de materiale de instruire.
In acest context, trebuie subliniata inovatia introdusa prin abordarea domeniului GIS, implementata prin platforma de tip eLearning, atat pentru o formare la nivel de baza, cat si pentru formare pe tot parcursul vietii ("lifelong learning"), abordare inexistenta la nivel national si partial abordata la nivel international.

Noutati din proiect

Evenimente:

  • In data de 10 februarie 2009 a avut loc la sediul USAMV o intalnire de lucru intre partenerii SIVECO, ROSA si USAMV pentru pregatirea livrarii primei etape a proiectului eLPIS.
  • In data de 5 noiembrie 2008 a avut loc la sediul USAMV o intalnire de lucru in consortiu.

Stiri:

  •  Noiembrie 2008: A fost elaborat un act aditional de decalare a primei etape pentru 27.02.2009. Actul aditional a fost semnat de catre CNMP.

  • Februarie 2009: Raportul primei etape a fost depus la CNMP

Plan de proiect

Faza Denumire Termen Status
Etapa_I Analiza cerintelor educationale si a riscurilor unui sistem de instruire pentru specialisti 27.02.2009 Etapa finalizata
Etapa_II Studii si analize in scopul elaborarii documentatiei pentru modelul functional. Proiectarea modelului functional. 30.08.2009 Etapa in derulare
Etapa_III Realizarea modelului experimental 30.04.2010 Etapa viitoare
Etapa_IV Integrare in portalul de cunostinte 31.01.2011 Etapa viitoare
Etapa_V Experimentare. Diseminare 30.09.2011 Etapa viitoare